Într-o societate bazată pe cunoaștere, rolul științei devine din ce în ce mai decisiv, în formarea unui viziuni mai durabile, care are ca scop implementarea în practică a rezultatelor cercetărilor și inovației.
Rolul cercetărilor în domeniul Igienei din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) și Universității de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu (USMF) devine tot mai evident prin faptul, că această știință, este pe drept considerată, ca cea mai veche știință a sănătății, a omului sănătos, care aduce dovezi incontestabile pentru profilaxia și prevenirea maladiilor, pentru protecția și promovarea sănătății.
În acest context, la data de 19 februarie 2025, și-a desfășurat lucrările I-a ediție a Conferinței tinerilor cercetători în igienă cu genericul: Abordări moderne de cercetare în Igienă. La lucrările Conferinței organizate de Societatea Igieniștilor din Republica Moldova (SIRM) de comun cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu au participat peste 50 persoane din ei doctoranzi în igienă din Republica Moldova și România, studenți ai facultății de Medicină Preventivă/Sănătate publică a USMF Nicolae Testemițanu, rezidenți și post doctoranzi.

Evenimentul a fost deschis de președintele Societății Igieniștilor din Republica Moldova, dr. hab. în med., conferențiar universitar, Iurie Pînzaru. Din partea USMF Nicolae Testemițanu cu cuvânt de salut au venit, dna Jana Chihai, prorector pentru activitate de cercetare și inovare, dr. hab. șt. med., conferențiar universitar și dl Gheorghe Plăcintă, decan al facultății de Medicină nr.1, dr. hab. șt. med., conferențiar universitar.
De menționat faptul, că în debutul lucrărilor Forului științific a fost organizat un Workshop cu tema: Identificarea și evaluarea potențialelor pericole și riscuri la locul de muncă în parteneriat cu cercetătorii Universității din Pavia (Italia), care a fost demonstrat că, Lista de verificare a factorilor de risc din mediul ocupațional, trebuie să devină un calificativ extrem de necesar în cazul organizării studiilor de către tinerii cercetători.

Participanții la conferință au evaluat și analizat provocările și oportunitățile moderne în cele 22 rapoarte ale propriilor rezultate a cercetărilor la temele tezelor de doctorat/postdoctorat cu aspect igienic, s-au axat pe misiunea de formare a personalității tinerilor cercetători prin expunerea ideilor și conceptelor noi pentru îmbunătățire a metodelor de cercetare aplicate în diverse grupuri de populație.
Un interes deosebit pentru participanții la conferință au provocat prezentărilor doctoranzilor: Maria Victoria Racu, Dumitru Cheptea, Roman Corețchi, Radu Rusu, Marina Bogdan etc.
În concluzie cercetători prezenți la eveniment au decis ca, la edițiile viitoare ale conferințelor științifico-practice să fie implicați activ studenții și rezidenții facultății de Medicină Preventivă/Sănătate publică a USMF Nicolae Testemițanu, tinerii specialiști în igienă din cadrul ANSP.